Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nincsenek Csodák

2008.04.07

  Bizonyára ismerősen hangoznak a számodra is az alábbi mondat-töredékek:

"Elegendő naponta csak 3 perc..."

"Hetente akár 3 kilótól is megszabadulhat..."

"Csak fel kell csatolni, és akár tévénézés közben is..."

"Nem kell sanyargatnia magát, csak bevesz naponta egy kapszulát..."

 

  Ne dőlj be! Nincsenek csodaszerek, de ez így van rendjén: harcolj meg az egészségedért, kondíciódért, alakodért és légy büszke az eredményeidre.

  Mindenkinek megadatik a lehetőség, hogy elkerülje a  tunyaság, lustaság és igénytelenség állapotát. Még a mozgásukban korlátozott kerekesszékesek is úsznak, kosárlabdáznak, íjásznak,  kajakoznak vagy maratont hajtanak, féllábúak futnak, bringáznak, hegyet (sőt: sziklát!) másznak, vakok csörgőlabdáznak!

  Te ne lennél képes a mozgásra, a sportra?!

 

  Azonban tudnod kell: az egészséget nem tudod megvásárolni, azt ki kell érdemelned.

   "Elegendő naponta csak 3 perc..." 

  Még fogmosásra is több időt kell fordítani! Hetente legalább kétszer jól meg kell izzasztanod magad, de ez ne két egymást követő nap legyen, hanem inkább egyenletesen osztd el a hétre. Az optimális gyakoriság azonban a heti 3-4 alkalom, azaz nagyjából minden másnap kellene mocorognod. A "sportos" napokat mindig kövesse egy "lazítós", ilyenkor a szevezeted eltakarítja a salakanyagokat, regenerálja az izomszöveteket, feltölti az energiaraktárakat, röviden: takarít és felkészít.

 

   "Hetente akár 3 kilótól is megszabadulhat..."

  Akkor ezek szerint a leghatásosabb fogyókúra a Forma-1-es autóversenyzés, mert ott másfél óra alatt akár 2 kilogrammot is leadnak (hozzáfűzöm: folyadékvesztés által...)

  Néhány évvel ezelőtt egy hölgyismerősöm fogyási vágytól vezérelve elkezdett heti 2-3 alkalommal aerobic-ra járni. Egy bő hónap elteltével panaszkodott, hogy igaz ugyan, hogy anyagcserefolyamatai rendeződtek, de még egy dekát sem fogyott. Ekkor szépen odavezettem egy nagy tükör elé és azt mondtam Neki:

" - Jól nézd meg magad: így néztél ki egy hónappal ezelőtt? "

  Ugyanis a nagy térfogatú háj egy részéből ugyanolyan tömegű, de jóval kisebb térfogatú formás kis izmok lettek. Szerencsére sikerült meggyőznöm, és továbbra is eljárt tornászni, s egy idő után már nem is a súlyvesztés, hanem a mozgás öröme (endorfin) és az egészségtudat ösztönözte. És miután a kellő mennyiségű izomzat kialakult, a maradék zsírpárna a mozgáshoz szükséges energia formájában távozott.

 

   "Csak fel kell csatolni, és akár tévénézés közben is..."

  Nehogy azt hidd, hogy attól, hogy a pocakodra csatolsz egy gombelemmel működő "lepkét", kockahasad lesz! Vagy hogy ha egy bütykös/mágneses pótgerincet (a seprűnyél modern változatát) a hátadra kötözöl, egyenes lesz a tartásod!

  A leghihetőbb hazugságoknak mindig van valóságtartalmuk, így ennek is: az elektromos áramot fizikoterápiás kezeléseknél szokták alkalmazni. Valóban stimulálja az elsorvadt izomzatot,  ezért az eltunyult távkapcsoló-huszárok és fogyizseni házitündérek punnyadt izomzatán valóban segíthet, de nem növeli a fizikai erőt, nem erősíti a légzőizmokat, nem vezet fogyáshoz és nem is nevezhető egészségesnek. Az orvostudomány azért alkalmazza, hogy elkerülje a mozgásukban korlátozott betegek izomzatának végleges elsorvadását.

  Az egyenes testtartás előfeltétele a kellően felépített és rendszeres edzéssel karbantartott háti tartóizomzat megléte. Ennek elérésére olyan sportot kell választanod, amelyek kifejezetten erre a területre koncentrálnak. Sajnos azonban nem minden tartáshiba korrigálható a speciális izmok erősítésével, ilyenkor ortopédushoz és gyógytornászhoz kell fordulni.

  Azok a testépítők, akik a reklámfilmekben pózolnak, órákat töltenek el konditermekben, fizetésük jelentős hányadát költik kondibérletre, masszőrre, szoláriumra, kisebb-nagyobb hatásfokú tömegnövelő vagy zsírégető szerekre és kozmetikusra, hiszen profik, ebből élnek!

 

   "Nem kell sanyargatnia magát, csak bevesz naponta egy kapszulát..."

  Óvakodj a a csodaszerektől: kapszuláktól, teáktól, krémektől és gépezetektől.

  Attól, hogy példaértékű egy duci kisfiú átalakulásának megható története, még nem biztos, hogy csak azt szabad enned, amire nagybetűkkel ráírták a nevét.

(Tudod, kiről beszélek...)

  Tévedések elkerülése végett gyorsan hozzáfűzöm: nagyon okos dolgokat lehet tanulni tőle, és vetélytársától, az ex-bajnoknőtől is.

(Az ő személyem sem titkos, de az is igaz, hogy rajta sohasem volt 15-20 kiló súlytöbblet).

  Szerencsére mindketten sokat tesznek azért, hogy minnél több ember válassza életformájául a mozgást, akik persze potenciális Aerobic-DVD-, táplálékkiegészítő-, készétel- és tornafelszerelés-vásárlókká is válhatnak. Talán hitelesebb volna, ha nonprofit vállalkozásként működne a rendszerük, rágalmak és perek nélkül, ételkiszállító hálózat és 0%-os zsír- és szénhidrát-tartalmú ásványvizek nélkül.

  De hát - ahogyan a régi mondás tartja - szerelemből nem lehet megélni...

 

 

Fogyókúrák, diéták

 

  Biztosan te is hallottál már legalább ötféle "tutibevált" trükköt és praktikát, de arról már hallgatnak a lelkes kísérletezők, hogy súlycsökkenésük mennyire volt tartós (sőt, a fogyókúrák hatására egyre naygobb súlyfelesleggel kell dacolniuk!) és mennyire károsították a szervezetüket koplalással, egysíkú táplálkozással, folyadékmegvonással, stb.

  Bevezetésként elmesélem, hogyan készülnek fel mondjuk az ultratriatlonosok ("Iron Man", "Vasember"), akik 3800 métert úsznak, azután bringára pattannak és ledarálnak 180 kilométert, végül - mintegy levezetésként - lefutják a maratoni táv 42 kilométerét. Ez nem teljesítménytúra, hanem kőkemény verseny, tehát mindezt emberpróbáló iramban!

  Tehát 4-5 napig erősen csökkentik a cukorbevitelt, ezáltal kiürülnek a test szénhidrát-raktárai. A szervezet "veszi a lapot", és egyre intenzívebben próbálja meg minden bevitt táplálékból kiemelni a cukrot.

  Ezután 1-2 napig "édestésztáznak", azaz nagy mennyiségű, de könnyen felvehető cukrot juttatnak a szervezetbe, amely megragadva a lehetőséget a kiürült készleten felül további dózist rak félre, félve a már megtapasztalt ínségesebb időktől. Aztán persze jön maga a verseny ami a raktárak újbóli kiürítésével jár.

  Mit tesz a lelkes amatőr fogyizó?

  Csökkenti a szénhidrát-bevitelt (1. fázis), az eltökéltebb típus talán még mozog is annyit, hogy megizzadjon, aztán 1-2 hét cukorböjt után meginog, és "ez a pici igazán nem árthat, és különben is hetek óta koplalok, ennyit már csak megérdemlek!" mondat elhangzása után behabzsol két szelet csokitortátés leöblíti fél liter kólával (2. fázis).

  Csak ő ezek után nem fogja 12 -14 órán keresztül 150-es pulzussal elégetni a cukrot (3. fázis)...

 

  A helyes választás az, ha nem fogyókúrázol és nem diétázol.

  Sőt, ne is azért mozogj, hogy megszabadulj néhány nemkívánatos méretű és elhelyezkedésű zsírpárnától. Ha egészségesen táplálkozol (aminek ugyebár van egy minőségi és egy mennyiségi összetevője) és rendszeresen sportolsz, azok a kilók úgyis eltűnnek, és csak úgy mellékesen megtapasztalod az Élet olyan adományait, mint sikerélmény, könnyed és ruganyos mozgás, szellemi kikapcsolódás és megtisztulás, nyugalom, mély alvás.

  Ha viszont csak addig sanyargatod magad, amíg el nem éred az általad idealizált paramétert (kg vagy cm), és utána a felülések helyett újra a távkapcsoló gombjait nyomogatod, sikered csak átmeneti és igen rövid életű lesz. Aztán újra és újra belefogsz, míg végül elkeseredsz, hiszen úgy látod, hogy bármit is teszel, tartós eredményekkel nem kényeztet a sors.

  Tévhitek kapnak szárnyra, rémhírek keringenek arról hogy milyen egészségtelen, sőt szinte már mérgező a cukor és a zsír.

 Pedig az igazi veszély ezek hiányában is rejlik: az alacsony vércukorszintben, amit a szénhidrát-mentes táplálkozás és a sportolás együttes alkalmazása okozhat, és a vitaminhiányban, mert a létfontosságú, zsírban oldódó vitaminok (A,D,E,K) nem tudnak megtapadni a szervezetben.

  További veszélyforrás még a kiszáradás is, amit a csökkentett folyadékbevitel, vízhajtó és hashajtó teák, tabletták fogyasztása és extrém esetekben a hánytatás (!)  eredményez.

  A szénhidrátban tárolt energiára szüksége van a szervezetnek , de csak annyit szabad fogyasztanod belőle, amennyit fel is használsz. Bizonyos mennyiségű raktározódik, de a túlzott cukorbevitel bizony raktáraid méretének növekedését eredményezheti.  :o/

  Szinte minden táplálékunkban van több-kevesebb szénhidrát, de általában nem is ezekkel van a gond, hanem az édesített élelmiszerekkel. A legtermészetesebb édesítők - a gyümölcs és a méz - a legkönnyebben emésztehtőek, azután következnek a sorban a feldolgozott cukrok közül a nádcukor és a répacukor.

  A hangsúly tehát a minőségen és a mértékletességen van. Egyél gyümölcsöt (de ne cukrozott lében úszkálót!), teába és kávéba inkább egy kis kanál mézet vagy cukrot tegyél, mint szintetikus édesítő tabletta-vackokat. 

  A zsír sem mérgező, de -ahogy a szénhidrát esetében is - ügyelned kell a minőségre és a mennyiségre. A túl zsíros ételek fogyasztása a nemkívánt súlygyarapodáson kívül súlyos szív- és érrendszeri betegségekhez is vezet!

  A zsír a test fűtésében is nagy szerepet játszik, ezért télen természetes módon felszedünk néhány kilót, ami semmi esetre sem haladhatja meg testsúlyod 6-8%-át. Aztán amilyen sunyin és alattomosan rajtad ragad az a pár kilogrammocska a hideg idő beálltával, ugyanolyan észrevétlenül el is tűnik majd a tavaszi akácvirágzásig.

 

 

Együtt vidámabb és könnyebb!

 

 

  Az iskolákban azt tanítják, hogy hogyan néz ki egy kénsav-molekula, de azt nem, hogy hogyan őrizzük meg egészségünket. Ha rajtam múlna, naponta két órát tornásztatnám az ifjúságot, és természetesen biztosíttatnám a mozgás utáni félórás tisztálkodási lehetőséget, ami tudtommal egyetlen általános- vagy középiskolában sincs meg.

  A gyermekeink még mai is izzadt és salakporos testükre húzzák vissza a tiszta ruháikat, és abban is maradnak az esti tisztálkodásig.

  Manapság még mindig csak heti egy, esetleg kettő tornaóra van, a nebulók már 9-10 éves koruktól idegen nyelvet tanulnak, holott még magyarul sem tudnak. Így gyártunk egészséges, erős és boldog felnőttek helyett púpos és frusztrált géniuszokat...

 

  Rajtunk van hát a felelősség súlya, hogy csemetéink egészségesebbek, mosolygósabbak lehessenek, és a leghatékonyabb nevelési mód a példamutatás.

 

  Tehát: irány a természet, mozogjon együtt a család!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.