Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Dibapp - dibapp

2008.02.28

 

 

  A pulzus szíved percenkénti dobbanásának száma. Az optimum a teljes pulzustartományunk 30-75%-ában érhető el. Ennek kiszámítása egyszerű: a teljes pulzustartomány a nyugalmi (vagy ébredési) pulzus és a pulzusmaximum közötti érték; ez a 100%. Ebből már könnyen kiszámítható az 30-75 %-os pulzusszám.

 (Korábban itt 50%-os alsó küszöböt írtam, de amikor erős túratempóban kajakoztam több órán át 90-95-ös pulzussal, úgy éreztem, felül kell bírálnom korábbi lejegyzésemet.)

  Néha előfordulhat, hogy a pulzusod az optimális 75% fölé szalad. Ettől nem kell megijedned, olykor ez kivédhetetlen (pl. ha emelkedőn felfelé futsz vagy tekersz), de törekedj arra, hogy mielőbb visszatérj az számodra ideális tartományba.

  A rendszeres pulzusmérés olykor diagnosztizáló feladatot is ellát: amikor egy mexokott terepen rutinszerű sporttevékenységet végzel, de a pulzusod már az elején magasra szökik és ott stabilizálódik, csökkentsd a terhelés intenzitását és időtartamát vagy egyszerűen csak állj meg, lazíts és napold el a testmozgást. Szervezeted ugyanis így jelzi, hogy most inkább másra kell a szív kapacitása.

(Többször is megtörtént velem, hogy a pulzusmérőm az influenzát így "jósolta" meg.)

 

  A nyugalmi (ébredési) pulzus meghatározásához egy másodperckijelzős órára, egyedüllétre és nyugodt, stresszmentes környezetre van szükség. Feküdjünk le a heverőre, lazítsunk pár percig, majd tapintsuk ki a nyaki ütőeret és az órát figyelve normális légzés mellett legalább fél percig számoljuk a szívdobbanásokat.

  Ha van vérnyomásmérőnk vagy digitális pulzusmérőnk, a lazítási fázis után egyszerűen csak olvassuk le az adatot.

 

  A maximális pulzus (vagy pulzusmaximum) méréséhez már digitális pulzus-számlálóra van szükség. Leginkább a futás vagy kerékpározás alatt mérhető. Alapos bemelegítés és legalább fél órás aktív sportjellegű mozgás után sprinteljünk, és amikor úgy érezzük, hogy már nem bírjuk fokozni tovább az iramot, tegyünk rá még egy lapáttal!
  Nem hangzik túl biztatóan?
  Az alkalomszerűen sportolók számára nem is ajánlom és az idősebbek, túlsúlyosak és keringési, légzési vagy mozgásszervi panaszokkal küszködők számára kifejezetten tiltott!

  A pulzusmaximum közelítő értékét megállapíthatjuk így is:

 - a férfiak 205-ből vonják ki az életkoruk felét.

 - a hölgyek 220-ból a saját életéveik számát.

Így nem kapunk olyan pontos értéket, de azért már használható adatokkal számolhatunk és elkerülhetjük a túlterhelésből fakadó nem kívánt egészségügyi komplikációkat.

 

 

  Egy példa: 40 éves barátunk pulzusa az optimális 30-75%-os terhelésnél:

Nyugalmi pulzus : 50 dobbanás/perc (mért adat)
Maximális pulzus: 180 dobbanás/perc (számított adat: 220-40=180)
Pulzustartomány: 130 (180-50)

Optimális pulzustartomány (30-75%): 89-148 ( 130 x 0,3 + 50;   130 x 0,75 + 50)

 De ha nem akarsz számolgatni, az alábbi honlapon kiszámolja egy spéci kalkulátor:  www.edzesonline.hu/kalkulatorok/&calc=1&action=search

  A pulzus mérése az erre a célra kifejlesztett digitális pulzusszámlálóval történik. Ezeket már igen olcsón, 15-20 EURO-ért beszerezhetjük, de legyünk körültekintőek: az alsóbb árkategóriás mérők érzékelése, mérési pontossága, tartóssága olykor a használhatatlanság határát súrolják, érdemesebb valamivel többet áldozni rá, nehogy bosszankodás árnyékolja be a mozgás örömét.

  Ha nem kívánunk ilyen mihaszna dolgokra költeni, egyszerűbben is megállapíthatjuk a terhelés mértékét (pl. kocogásnál): olyan tempót diktáljunk, hogy közben – ha kissé akadozva is, de – tudjunk beszélgetni.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.