Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Vizitúrázás kajakkal és kenuval

2008.03.20

  Ha ez egy szakácskönyv lenne, úgy is kezdhetném: "Végy egy kajakot, azt langyos, enyhén hullámos vízen úsztasd meg..."

  De az egy másik műfaj, nem szólva arról, hogy alapvető ismeretek és tapasztalatok hiányában valószínűleg nem a céljaidnak, lehetőségeidnek és tudásszintednek megfelelő jellegű és típusú hajót vennél.

   Elkerülhetőek a szükségtelenül nagymértékű kiadások, ha bérelt hajóval barangolod be álmaid vizivilágát. De ne szaladjunk annyira előre: lássuk, mi fán terem vizsgálatunk tárgya.

 

 

Kép

 

 

  A vizitúrázás egyesíti magában az összes eszközös természetjárás minden előnyét:

 - különleges, mert egy természetes közeggel, a vízzel kerülhetsz kapcsolatba, amely rendhagyó, az átlagember számára szokatlan viselkedésével folyamatosan ellát szórakoztató feladatokkal,

 - vadregényes, mert olyan vidékeken járhatsz, ahová "gyalogbéka" bakancskoptatóként nem tudnál eljutni,

 - változatos, mert folyó- és állóvizeink viselkedése és a környező partszakaszok és erdők képe az évszakoknak megfelelően folyamatosan módosul,

 - egészséges, mert optimális (alacsony vagy közepes) pulzusszám mellett órákon át evezhetsz anélkül, hogy túlerőltetnéd magad,

 - és olcsó. A kenuk bérleti díja személyenként 2-3 EURO, a sátorhelyek - ha nem a Balatonnál paskolod a vizet - szintén ekörül járnak. Bolt és kocsma mindenhol van és néha még családias hangulatú, alacsony árfekvésű  kis éttermekre is lelhetünk.

 

  A vizitúrázásnak egyetlen alapfeltétele van: az úszástudás. Woody Alen mondta egy filmjében: "Az úszás nem sport: az ember azért úszik, hogy meg ne fulladjon."

  Ha még nem tudsz levegőt venni a víz fölött (alatta csak a kopoltyúsoknak érdemes megpróbálni),  NE MENJ vizitúrára még akkor sem, ha a társaság ellenkező nemű tagjai térdenállva könyörögnek Neked! Nem ők fogják letüdőzni az ebihalat...

  Az úszás tudományának elsajátításához nem kell egyéb, mint sekély víz, mély elszántság és egy jóbarát, aki tanácsaival átsegít a kényes pontokon és ha kell, képes kiemelni a fejed a vízből.

  A kajak-kenu kölcsönzők rendelkeznek kellő mennyiségű és méretű mentőmellénnyel, de az nem helyettesíti az úszástudást. Azok számára megfontolás tárgyát képezheti, akik nem túl jó úszók (a folyókon gyakran erős sodrásban borulhatnak be a hajók utasai), vagy a körülmények ezt indokolttá teszik (hideg víz, hullámos, örvénylő vagy habzó víz, vihar, stb.)

  FIGYELEM: 14 év alatti gyermekekre mindig adjunk mentőmellényt!

 

Kép


 

 

 

  Kajak vagy kenu?

  Mindenkinek szíve joga eldöntenie, melyik stílus, mozgásvilág áll közelebb a habitusához.

  A kenusok kedvelik a társas evezést, a csapatmunkát (egy kenuban 3-4 evezős is lapátol: egy a kormányos, a többi a "gépház"). Igazi élményevezést nyújt a bulihangulat, az állandósult finom heccelések és ugratások és este a tábortűz (és egy üveg bor) mellet jóleső érzéssel tölt el egy-egy húzósabb etap után a tudat, hogy a távot együttes erővel küzdöttétek le.


 

Kép

 

 

  Az individuálisabb és teljesítmény-orientáltabb beállítottságú vizitúrázók a kajakot részesítik előnyben. Mindenki a saját hajójának kormányosa, ezáltal sokkal szabadabb érzést nyújt, mert Te vagy a döntések hozója, kivitelezője és azok következményeinek viselője. Igaz, kajakból is kapható kétszemélyes, de ezek száma elenyészik a szóló kajakokéhoz képest.

 

 

Kép

 

 

 

  A klasszikusabb vizitúraszervező csapatok csak kenukat tartanak (ritka a kivétel), de az új generációs társulások már a modernebb polietilén kajakokkal is csábítgatják a vizitúrázás gondolatával kacérkodókat.

  Idővel kialakul, melyik lesz a kedvenced a két hajónem közül. Érdemes minkettőbe belehuppannod, és a  választásodat nem kell örökérvényűnek, végérvényesnek tekintened: bármikor átnyergelhetsz az általad másodlagosnak ítélt típusba, ha a körülmények azt sugallják.

 

 

Kép


 

 

  Amíg nem szerzel bizonyos szintű jártasságot a vizek világában, kerüld az extrém kalandokat ígérő kihívásokat. Eleinte egy gyakorlott vizitúrázó védőszárnyai alatt szerezz némi tapasztalatot nyugodtabb vizeken (tavakon, holtágakon és ártéri erdőkben), azután jöhetnek a folyók, ahol a hajó viselkedése kiszámíthatatlanabb az örvénylés, sodrás és a fokozottabb hullámzás miatt. Ha már ez sem jelent kihívást, az uszályok farhullámain már rutinosan "szörfözöl" és még ez sem elég, irány a "fehér víz", azaz a vadvizi evezés. De az már egy másik történet...

 

  Amennyiben elfogadjuk tényként azt az adatot, miszerint Magyarország ötöde Budapesten lakik, továbbá számolunk a többi Duna- és Tisza-menti kisebb-nagyobb településsel, a Balatonnal és a Velencei-tóval, valószínűsíthetjük, hogy Te, tisztelt olvasó, nagyjából 40 %-os valószínűséggel vízparton, vagy legalábbis annak elérhető közelségáben élsz.

Úgy gondolom, ez nem is rossz arány!

  Ez egyben azt is jelenti, hogy akár 20-30 perc sétálás, biciklizés, autózás vagy tömegközlekedés után elérhetsz egy csónakházat, ahol hetente akár többször is kedvedre hódolhatsz kedvenc vizisportodnak.

   Ha a hátrányosabb helyzetű 60 %-hoz tartozol, akkor sincs veszve minden, de kétségtelenül több időt és pénzt kell áldoznod minderre.

 

  Ahogy egyre gyakrabban járod majd a vizek világát, visszatérő problémává válik a kajakok vagy kenuk bérlése és azok szállításának megszervezése. Előbb-utóbb megfogalmazódik benned is az igény: szükséged van egy saját hajóra.

   És akkor már valóban aktuálissá válik az első bekezdés azon mondata, hogy: "Végy egy kajakot..."

 

 

Kép

 

 

 

Linkek (a teljesség igénye nélkül) :

 

 

 

Általános tudnivalók: vizitura.lap.hu/

 

 

 

Kajak-kenu sport:     kajak-kenu.lap.hu/

 

 

 

Tengeri Kajak Fórum: forum.index.hu/Article/showArticle

 

 

 

Nonprofit honlapok:   www.tengerikajakosok.hu/index.php/Kezd%C5%91lap

 

                             tengerikajak.co.cc/index.html

 

                                    www.vizitucsok.g-portal.hu/

 

  

  Alaptechnikák:         hun.kayakpaddling.net/

 

 

 

Túraszervezők:        www.baraka.hu/

 

                            www.vidraportal.hu/

 

                            www.tengerikajak.hu/

 

 

 

Kajakok és kenuk:    nyunyokajak.hu/

 

                            www.kajakshop.hu/

 

                                   www.rtmkayaks.com/

 

                                   www.prijon.com/

 

                                   ( 217.160.65.46/Prijon_English/ )

 

                            www.pornyeszi.hu/

 

                            www.polakajak.hu/

 

                                   www.robsonpaddle.de/robsonpaddle/site08/index08.php

 

                            www.sybill-plastic.hu/index.php

 

                            www.hitechplast.hu/hu/index.html

 

 

 

Időjárás, vízállás:     www.ovisz.hu/index.php

 

                            koponyeg.hu/

 

                            www.eumet.hu/

 

                                   www.hydroinfo.hu/

 

 

Kép

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Fibroblasts appropriate, slow years stunned, vesicles hyperlipidaemia?

(vimawweax, 2019.05.13 15:02)

http://mewkid.net/buy-prednisone/ - Prednisone <a href="http://mewkid.net/buy-prednisone/">Buy Prednisone Online</a> qbm.qwjv.vandor69.eoldal.hu.ifh.rv http://mewkid.net/buy-prednisone/

Responds attending infants lipid planned.

(uwisaqowaheku, 2019.03.24 07:38)

http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/ - Prednisone 20 Mg <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Prednisone</a> http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

Glue glasses, sandbags awareness, transsphenoidal softer cyanosis.

(oyoadoq, 2019.03.12 00:41)

http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/ - Buy Prednisone <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Prednisone Online</a> http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

Ensure exercises, auricle numerical clawed encounter vesicle.

(uzitaladi, 2019.02.24 11:47)

http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/ - Prednisone <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Prednisone Without Dr Prescription</a> http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/